Regisseuse en bedenker van Kung Fu Leeuw, Froukje Tan

Froukje vertelt haar ervaring over het regisseren van de nieuwe Nederlandse-Chinese film ‘Kung Fu Leeuw’, die vanaf 16 januari te zien is in de bioscoop.

Hoe kwam je op het idee voor de film?

Ik train al meer dan 20 jaar bij dezelfde Kung Fu school (Xia Quan in Rotterdam) en bij mijn eigen Sifu F.W. Kong. In het begin deed ik ook Kung Fu, maar gaandeweg ben ik vooral Tai Chi gaan trainen. Het is echt onderdeel van mijn leven. Sinds corona train ik ook in het park, wat ik hiervoor eigenlijk nooit deed. Dat heeft me al veel mooie ontmoetingen en reacties opgeleverd. Mensen raken erdoor geïnspireerd; om zelf weer meer te gaan bewegen, of ze vinden de bewegingen zo mooi dat ze zelf op Kung Fu of Tai Chi willen. Sommige mensen willen zelfs dat ik hen les ga geven. Misschien ga ik dat nog weleens doen! Voor mij is het dus niet alleen een sport, maar een manier van leven; om in contact met mezelf te staan, waardoor ik me ook weer beter met anderen kan verbinden.

Het idee voor Kung Fu leeuw is tijdens een clubkampioenschap van onze Kungfuschool ontstaan. Naast wedstrijden hadden we ook gastoptredens. Die ene keer was dat een leeuw die me betoverde: Ik zag hem dansen; hij sprong op potten die ver uit elkaar stonden… en dacht …. “wat een techniek en samenwerking moet je hebben om dit te kunnen doen!” Maar wat ik nog mooier vond was dat ik voor het eerst begreep dat deze leeuw een echt beest was met emoties; met angsten en lusten. Een leeuw die terugdeinsde als hij het niet durfde en zichzelf uitdaagde om het toch te gaan doen. Ik zag hoe zijn dans de innerlijke strijd verbeeldde, die ieder mens met zichzelf voert…. Maar ik dacht ook “ wel lullig als je dan altijd de achterkant moet spelen.” Et Voila.. toen is het idee geboren een verhaal te schrijven over een jongen die in een leeuw wil leren dansen maar door zijn Sifu in de achterkant wordt gezet.

Wat wil je de kijkers vooral meegeven met je film?

Dat Kung Fu niet zozeer gaat over het gevecht met je tegenstander en hoe je deze kan verslaan. Maar dat Kung Fu je innerlijke motor is waarmee je de dingen kan doen met aandacht, liefde, focus en discipline. Het is een manier hoe je in het leven kan staan en de wereld om je heen kan bekijken. Een manier waarop je verantwoordelijkheid durft te nemen voor jezelf en anderen. Een manier die je ook laat zien dat je door samen te werken en anderen te steunen vooral het beste uit jezelf kan halen. Juist in deze tijd waar er zoveel afleiding en polarisatie is, vind ik het belangrijk om dit verhaal te vertellen en deze boodschap te brengen..

Wat is voor jou een onvergetelijke ervaring om met een Nederlands / Aziatisch / internationaal filmteam te werken?

Ik vond het geweldig om urenlang Zoom gesprekken te hebben, waar we dingen bespraken en bedachten. We hadden gesprekken over het script en componeerde de filmmuziek tussen 3 continenten. Ik vond het leuk om met elkaar iets moois te maken, ondanks de taalbarrières. Ook was het fantastisch om Kung Fu acteur Lau Kar-fung op de set te hebben en geholpen te worden door Chinese Martial Arts liefhebbers. Daarnaast was het natuurlijk ook geweldig dat ik Kung Fu acteur Lau kar Jung op de set had die de Sifu speelt en ben ik ook door heel veel met name Chinese Martial Arts liefhebbers op allerlei manieren geholpen; trainers, adviseurs, leeuwendansers.

Wat zijn je toekomstplannen voor de film?

De film gaat begin juni ook in China draaien. Het ging heus niet allemaal vanzelf, er was veel geduld nodig, er waren zeker ook misverstanden en spraakverwarringen. Maar het mooie is dat het wel is gelukt en dat de kans weer groter is dat het dan nog een keer kan lukken. Dat zit hem toch in de persoonlijke relaties die we hebben opgebouwd. Ik heb op de Kungfu school (Xia Quan) van mijn Sifu in Rotterdam heel veel leerlingen zien komen als kind en zien gaan als jong volwassene. Mijn Sifu werd soms weleens bedroefd over leerlingen die na een paar jaar intensief te hebben getraind ermee ophielden. Maar als ik oud-leerlingen tegenkwam dan zag ik hoe zijn lessen een onuitwisbare indruk op hen hadden gemaakt. Het heeft hun gevormd en geleerd dat als je iets wil bereiken je er echt wat voor moeten willen doen. Daarom draag ik deze film ook op aan al die trainers die datzelfde doen en ons of onze kinderen iets heel belangrijks in het leven meegeven; of ze nu Sifu, Sensei of Meester heten. Lang geleden zei mijn Sifu ooit dat het heel gewoon is om in Nederland op voetbal te gaan, maar dat een vechtsport iets is dat je echt moet willen gaan doen. Hij merkte dat als er een film over KungFu uitkwam er ook meer leerlingen zich bij hem inschreven. Dat wens ik hem en alle Martial Arts leraren toe als dit nu weer gebeurt met Kung Fu Leeuw. Dat zou echt super tof zijn!

Wie is Froukje Tan?

Filmmaker, screen-writer en Kung Fu fanaat. Froukje Tan woont in Rotterdam en heeft al diverse films en documentaires geregisseerd. Bekijk haar laatste film: ‘Kung Fu Leeuw’ nu in de bioscoop!

De 14-jarige Jimmy is fanatiek,sterk en één van de beste KungFu leerlingen van zijn school. Als de selectie van het nieuwe leeuwendans team wordt samengesteld, ziet Jimmy zijn droom om in de leeuwenkop te dansen uiteenvallen. Zijn Sifu (leermeester) kiest nieuwkomer Li Jié – met zijn indrukwekkende Martial arts sprongen – voor de leeuwenkop en zet Jimmy in de achterkant. Jimmy durft niet tegen de wens van zijn Sifu in te gaan, maar is vastberaden om zijn plek te heroveren. Alleen, om dat te kunnen, moet hij eerst zijn jaloezie overwinnen… Kung Fu Leeuw wordt opgedragen aan alle Sifu’s, Sensei’s, en trainers die aan onze kinderen leren wat toewijding is.

De Nederlandse filmproducent Flinck Film heeft een overeenkomst getekend met China Film Group Corporation (CFGC), de grootste filmproducent van China, om de film Kung Fu Leeuw te maken, de eerste officiële Nederlandse coproductie met China. De Chinese gemeenschap zal insamenwerking met de VNC en de gemeente Den Haag de film Kung Fu Leeuw promoten tijdens de Chinese Nieuwjaars viering en zal een “voorpremière” organiseren in de bioscoop Pathé Buitenhof in Den Haag op zondag 22 januari 2023 om 13.30 uur.

最新的文章

相关文章