Geboortecijfers opkrikken? In China betalen ze je nu om baby’s te krijgen!

Lokale regeringen in het hele land hebben maatregelen ingevoerd om geboortegetallen te boosten. Bijvoorbeeld, het Ningshan district in de Shanxi provincie heeft deze maand aangekondigd dat ze eenmalige subsidies aanbieden voor families. De subsidies bedragen 2000RMB (ong. €265) voor paren met één kind, 3000RMB (ong. €400) voor twee kinderen en 5000RMB (ong. €665) voor 3 kinderen.

Dit jaar werd de laagste bevolkingsgroei sinds 1962 vermeld. Demografen zeggen dat een nationale achteruitgang onvermijdelijk is omdat mensen langer leven en de geboortecijfers achterblijven. Van de 31 provincies in China hebben er 13 meer doden dan geboortes vermeld.

Prominente economist Cai Fang, directeur van de Institute of Population and Labour Economics van de Chinese Academy of Social Sciences, verwacht dat de Chinese bevolking dit jaar zijn piek bereikt en daarna begint te dalen. Ook verteld hij dat dit een nadelig effect zal hebben op beide het vraag en aanbod in de Chinese economie

Ondertussen wordt de demografische crisis wordt nog verder verergerd door de snel vergrijzende bevolking. Eind vorig jaar waren er ongeveer 267 miljoen Chinezen boven de 60, ongeveer 18,9% van de totale bevolking.

最新的文章

相关文章