Hoe krachtig is zonne-energie in het westen van China?

Oorlog, klimaatverandering, extreem weer… hierdoor wordt de energiecrisis erger en erger. China baant zich een weg naar grootschalig gebruik van zonne-energie in de zonnerijke westelijke regio van China.

In de afbeelding rechts is er duidelijk te zien dat de westelijke regio van China een hogere stralingsdosis heeft en de grootste potentie heeft voor het ontwikkelen van zonne-energie. Bovendien is het westelijke deel van China is dunbevolkt: er is meer ruimte om grootschalige zonnencentralen te bouwen. Het economische ontwikkelingsniveau is echter niet zo hoog en het energieverbruik is ook lager. China heeft daarom een West-Oost electriciteitnetwerk gebouwd om de vraag en aanbod in evenwichtig te brengen.

Grootste fotovoltaïsche basis in de woestijn van China 

Niet lang geleden, op 9 september, vond in Zhongwei City, Ningxia, de ceremonie van de baanbrekende fotovoltaïsche project plaats in de woestijn. Het is het 3GW fotovoltaïsche project voor nieuwe energiebronnen in de Tengger-woestijn, die de grootste fotovoltaïsche basis is in de woestijn van China. Het UHV-transmissiekanaal is voornamelijk gebruikt voor de transmissie van nieuwe energie. Ook is dit het belangrijkste infrastructuurproject van het project “Ningxia Electricity into Hunan”.

Zeer geschikte regio als zonnebrongebied

Ningxia ligt in het noordwestelijke achterland. Met de hoge ligging, lange zonuren en overvloedige zonne-energiebronnen is het recente ontwikkelingspotentieel van de fotovoltaïsche energieopwekking ongeveer 54 miljoen kilowatt. Het is één van de vijf provincies en regio’s die geschikt zijn voor de ontwikkeling van hernieuwbare energie in China. Zhongwei City, gelegen aan de zuidoostelijke rand van de Tengger-woestijn, behoort bijvoorbeeld tot het nationale Klasse I-zonnebrongebied.

Drie vliegen in één klap

Zhongwei Desert Photovoltaic Industrial Park, ooit een verzakkingsgebied voor kolenmijnen, wordt al heel lang geteisterd door wind en zand. Nu worden de fotovoltaïsche panelen drievoudig zoveel benut, aangezien er elektriciteit wordt opgewekt en er gewassen onder de panelen worden geplant waardoor er tussen de panelen gecultiveerd kan worden. Bovendien zijn de schapen van herders kant-en-klare “grasmaaiers” geworden. In het ecologische fotovoltaïsche park grazen 3.000 schapen uit de nabije dorpen, Deze schapen worden “fotovoltaïsche schapen” genoemd.

De nieuwe energie-industrie is dus in opkomst in de Chinese westelijke regio. Volgens de China Securities Journal zijn van oktober 2021 tot maart 2022 grootschalige fotovoltaïsche projecten in Gansu, Qinghai, Ningxia, Shaanxi begonnen met de bouw. Het investeringsbedrag voor elk project is meer dan 10 miljard yuan.

Grootste fotovoltaïsche industrie ter wereld

Als het snelst groeiende land in de fotovoltaïsche industrie ter wereld, heeft China de grootste fotovoltaïsche industrie ter wereld. Volgens de statistieken bedraagt de cumulatieve geïnstalleerde capaciteit van de Chinese fotovoltaïsche markt vanaf 2020 253 GW en de nieuw geïnstalleerde capaciteit in 2020 48,2 GW, wat een jaarlijkse stijging van 60% geeft. In 2020 zal China’s fotovoltaïsche stroomopwekking 2605 kWh bedragen, een jaar-op-jaar stijging van 16,2%, goed voor 3,5% van de totale stroomopwekking.

TEKST: Elisabeth van Someren

最新的文章

相关文章