Bij Shanghai Garden heeft elk gerecht een betekenis

“Van bruiloften tot Chinees Nieuwjaar, Chinezen over heel Nederland komen hiervoor naar Shanghai Garden”

I k zie een heel bijzondere foto aan de muur bij de ingang van het restaurant, kunt u ons het verhaal erachter vertellen?

Dat is een heel trots moment voor mijn hele familie. Mijn vader Hu Shao Ming schonk in 1996 20.000 gulden aan het Wereld Natuur Fonds. Het jaar daarop kwam Prins Bernhard, de grootvader van koning Willem Alexander, naar ons restaurant in Leiden uit waardering voor die genereuze bijdrage. Op die dag droeg mijn vader zijn kokskleding, en had de gouden medaille die hij op een kampioenschap Chinees Koken had gewonnen om zijn nek. En natuurlijk kookte hij die dag de heerlijkste Chinese gerechten voor de Prins. Het is een zeer gedenkwaardige dag, we bewaren die foto thuis, en hij hangt ook in restaurant Shanghai Garden.

FOTO: Vader Hu Shao Ming die heeft gekookt voor Prins Bernhard, een trots moment voor Shanghai Garden

Mijn vader Hu Shao Ming kwam naar Nederland toen hij 17 was en toen is zijn kokscarrière begonnen. Hij won tijdens zijn carrière vele gouden medailles bij Chinese kookwedstrijden. Zo won hij in 1993 de eerste plaats in de vierde editie van de Chinese kookwedstrijd voor heel Nederland, en in 1998 deed hij mee aan het eerste Wereldkampioenschap Chinees Koken, met als resultaat een gouden medaille. Hij verwierf niet alleen de titel chefkok, hij was ook de elfde en twaalfde voorzitter van de Vereniging van Gediplomeerde Chinese ChefKoks.

Zou u ons over Restaurant Shanghai Garden en zijn specialiteiten kunnen vertellen, het lijkt heel anders dan andere Chinese restaurants.

Restaurant Shanghai Garden is in 2012 geopend en bestaat dit jaar dus 10 jaar. Het restaurant is ongeveer 500 m2 groot, er zijn 250 zitplaatsen in de normale eetzaal, er is daarnaast een grote feestzaal met een podium met 300 zitplaatsen en er zijn veel gratis parkeerplaatsen. Veel Chinezen in Nederland houden in dit restaurant hun huwelijksceremonie, veel verenigingen uit de Chinese gemeenschap in Nederland houden hier hun jaarlijkse vergaderingen en ook veel Chinese en Nederlandse bedrijven verwelkomen hier hun delegaties. Laat me uitleggen waarom.

FOTO: binnenaanzicht van Shanghai Garden in Delft

Ten eerste was het oorspronkelijk het idee van mijn vader om een eersteklas authentiek Chinees restaurant te openen dat een authentiek Chinese banket kan aanbieden. Dat is heel iets anders dan een Nederlands banket. Trouwens, het is in de Chinese cultuur erg belangrijk dat familie en vrienden op bepaalde gelegenheden bijeenkomen voor een maaltijd, zoals: een bruiloft, Nieuwjaar, de geboorte van een baby, maar ook bij het overlijden van een familielid. In China kunnen mensen hiervoor gewoon naar een groot restaurant gaan, terwijl zulke restaurants in Nederland moeilijk te vinden was. Mijn vader nam deel aan enkele Chinese banketten in Nederland en denkt dat het veel beter kan, en als chefkok heeft hij ook zo zijn eigen ideeën hoe het moet. Daarom opende hij Restaurant Shanghai Garden dat gespecialiseerd is in het aanbieden van Chinese banketten.

Ten tweede kunnen in China normaal gesproken alleen grote restaurants met 4 of 5 sterren een dergelijke banketser vice aanbieden. Omdat er aan de ene kant een goede chefkok nodig is om de menu’s te maken, en aan de andere kant moeten de koks zeer bekwaam zijn om alle gecompliceerde gerechten te kunnen maken. Het is anders dan het bereiden van wok-to-go-gerechten, aangezien de ingrediënten schaars en duur zijn, zoals kreeft, koningskrab, zeeoren en zeekomkommers, en om de ingrediënten goed te bereiden heb

je professionele chefs nodig. Die gerechten zijn erg ingewikkeld en bijna onmogelijk om thuis te maken, omdat het dagen of zelfs weken duurt om ze te bereiden, en sommige ingrediënten zijn moeilijk te verkrijgen.

Ten derde zijn in ons restaurant de menu’s voor speciale gelegenheden, zoals voor bruiloften of Chinees Nieuwjaarsdiners, goed gemaakt en na tien jaar ervaring vastgesteld. Elk gerecht heeft een goede betekenis, die blijkt uit de benaming van het menu. Als klanten speciale wensen hebben, zal de chef met hen overleggen en het menu aanpassen. In de grote feestzaal kunnen evenementen gehouden worden, omdat er een podium is waar pasgehuwden ringen kunnen uitwisselen en elkaar kussen, waar toespraken gehouden kunnen worden en artiesten kunnen optreden. Het is meer dan alleen een plek om met een grote groep mensen te zitten en te eten. Daarom zou ik graag willen zien dat meer Nederlandse bedrijven hier hun jaarlijkse evenementen boeken, lekker Chinees komen eten en genieten van een andere banketcultuur. Vergeet niet dat er voldoende gratis parkeergelegenheden beschikbaar zijn.

Wat zijn de meest aanbevolen gerechten in Restaurant Shanghai Garden en wat is uw Chinees Nieuwjaar menu?

Voor het Chinese Nieuwjaar raden wij zeker mensen aan om Poon Choi te proberen. Dit is een traditionele Kantonese feestmaaltijd die bestaat uit vele lagen van verschillende ingrediënten, waaronder varkensvlees, rundvlees, lam, kip, eend, zeeoren, ginseng, viskuit, garnaal, krab, gedroogde paddenstoelen, visballetjes, inktvis, gedroogde paling, gedroogde garnalen, varkenshuid, tahoe en Chinese witte radijs. De meervoudige gelaagdheid van de ingrediënten draagt bij aan de smaak van het hele gerecht, na lang koken wordt de smaak zo rijk en uniek. Dit gerecht wordt altijd gegeten bij feestelijke gelegenheden en is geliefd door iedereen omdat er zoveel ingrediënten in zitten, is er voor elk wat wils.

Het geroosterde varken is ook zeer aan te bevelen, in het oude China werd dit gerechten gebruikt als offer voor de goden. Tegenwoordig wordt dit nog steeds gedaan, maar dan voor de voorouders, om respect te tonen. De geroosterde varken heeft door het roosteren een knapperige vel. Veel mensen zijn dol op dit gerecht. Dit mag dan ook zeker niet ontbreken bij een feestgelegenheid.

Verder zijn de gerechten met zeeoor (abalone) en zeekomkommer erg populair. Veel Nederlanders kennen deze smaak nog niet. Deze gerechten zijn erg uniek. In China zijn deze ingrediënten erg duur. Om gerechten met deze ingrediënten te bereiden, heb je een ervaren chefkok nodig.

De meest aanbevolen gerechten in Shanghai Garden Restaurant zijn zeeoor (abalone) en zeekomkommer. Dit zijn een paar van de bekendste gerechten in de Chinese keuken, terwijl de meeste Nederlanders ze nog niet kennen, ze smaken uniek, dus dat zouden de beste gerechten kunnen zijn. Aan de ene kant zijn deze twee gerechten in China erg duur, weinig mensen kunnen zich die veroorloven. Vroeger kon alleen de Chinese keizerlijke familie ze eten, omdat de bereiding dagen en nachten duurt en er veel koks nodig zijn om een kleine portie te bereiden. We importeren gedroogde zeeoren en zeekomkommers uit China. Het duurt 2 dagen om ze te weken, 1 tot 3 dagen om de bouillon en andere ingrediënten te bereiden en 1 dag om het gerecht te koken. De koks moeten echt meesterkok zijn, want tijdens het hele bereidingsen kookproces mogen er geen fouten gemaakt worden, er is geen kans of tijd om het nog eens over te doen. Daarom zullen kleine restaurants zulke gerechten nooit op de menukaart hebben staan, dat is te duur en riskant.

Kortom, veel heerlijke gerechten om uit te proberen deze komende Chinees Nieuwjaar bij Shanghai Garden!

最新的文章

相关文章