In mei staat Nederland vol met bloemen en is de lente vol in bloei. Op 11 mei hing de vlag uit met het logo van het 50-jarige jubileum van de diplomatieke betrekkingen tussen China en Nederland bij het AFAS Circustheater in Den haag.
In dit theater vond een grootschalig cultureel en artistiek optreden plaats. Dit was georganiseerd door de Nederlandse overzeese gemeenschap om het 50- jarige jubileum te vieren van de diplomatieke betrekkingen tussen China en Nederland. Tan Jian, Chinese Ambassadeur in Nederland, Karin Mössenlechner, Directeur van de Azië-Pacific Afdeling van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken, diplomaten uit meer dan 10 landen waaronder ambassadeurs, en internationale organisaties waren allemaal aanwezig en genoten van dit culturele feest dat een combinatie was tussen de Chinese en Westerse cultuur. De voorstelling liet heel goed de vriendschap tussen Nederland en China zien.
Ambassadeur Tan Jian (谈践) besprak in zijn toespraak de ontwikkelingsgeschiedenis van de samenwerking tussen China en Nederland . Zo noemde hij alle positieve resultaten op die de samenwerking van de twee landen brachten. Nederland en China werken al lang op veel verschillende vlakken samen zoals economie, cultuur, onderwijs, wetenschap en technologie. Als we bijvoorbeeld economische en handelssamenwerking nemen, is het handelsvolume tussen China en Nederland gestegen van minder dan 69 miljoen dollar in 1972 tot 116,4 miljard dollar in 2021, een toename van bijna 1.700 keer.
Nederland is de grootste investeringsbestemming van China, de op een na grootste bron van investeringen in de EU en de op een na grootste handelspartner van China in de EU. Ambassadeur Tan Jian wees er ook op dat de gezonde en stabiele ontwikkeling van de Chinees- Nederlandse samenwerking op verschillende gebieden het resultaat is van de gezamenlijke inspanningen van de Chinese en Nederlandse regeringen en mensen, waaronder ook de overzeese Chinezen in Nederland. Hij bevestigde de lange termijn inspanningen en prestaties van de overzeese Chinezen in Nederland om het wederzijds begrip en de vriendschap tussen de Chinezen en het Nederlandse volk te vergroten en om uitwisselingen en samenwerking tussen beide partijen op economisch, cultureel, toeristisch en ander gebied te bevorderen.
Het is een belangrijke schakel om de relatie tussen China en Nederland in stand te houden. Ambassadeur Tan Jian zei dat de historische ervaring van de afgelopen 50 jaar heeft aangetoond dat China en Nederland geen rivalen maar juist partners zijn en goed kunnen samenwerken. China breidt zijn openstelling naar de buitenwereld voortdurend uit en zet zich in voor het creëren van een marktgericht en gelegaliseerd internationaal zakenklimaat.
De samenwerking tussen China en Nederland heeft enorm veel potentie en ze willen graag op nog meer vlakken samenwerken zodat er nog meer voordelen kunnen worden behaald. Karin Mössenlechner directeurgeneraal van de afdeling Azië- Pacific van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken, zei in haar toespraak dat we vandaag het 50-jarige jubileum vieren van het de diplomatieke betrekkingen tussen China en Nederland. De samenwerking tussen deze twee landen is al in de 16e eeuw begonnen met uitwisselingen en hebben sindsdien nauwe betrekkingen onderhouden. De handelsbetrekkingen tussen deze twee landen is al 450 jaar een succes.
Ze prees de geweldige prestaties van China in de afgelopen drie decennia, dat de op één na grootste economie ter wereld is geworden en tientallen miljoenen mensen uit de armoede heeft gehaald. Ze benadrukte het belang van China voor de Nederlandse economie. In China zijn meer dan 800 Nederlandse bedrijven actief, waaronder alle grote Nederlandse bedrijven. China is de derde importeur van Nederland en de belangrijkste exportbestemming van Nederland in Azië.
Ontwikkelingen in sectoren zoals gezondheid, milieu en logistiek zijn bijzonder belangrijk.Directeur Mössenlechner zei ook dat uitwisselingen van persoon tot persoon erg belangrijk zijn en dat culturele communicatie bruggen mensen verbinden. Ze introduceerde de recente culturele uitwisselingen tussen China en Nederland en wees erop dat cultuur een platform voor uitwisseling is. De vorm van het jubileum is ook een platform om de Chinese cultuur aan de Nederlanders te laten zien.
Ze wenste dat de betrekkingen tussen de twee volkeren hechter en sterker zouden worden en dat de vriendschap tussen de twee landen voor altijd zal duren.Shu Yan Ping, voorzitter van het organisatiecomité van de viering, hield een welkomstwoord en introduceerde het ontwikkelingspad en de huidige situatie van de Chinezen in Nederland. Op dit moment kan het aantal Chinezen in Nederland oplopen tot 200.000, een van de belangrijkste etnische minderheden in Nederland.De meeste Nederlandse Chinezen zijn werkzaam in de horeca, de beroepen van hun nakomelingen zijn meer divers. Vijfenveertig procent van de tweede generatie Chinese Nederlanders is universitair geschoold, ruim boven het Nederlandse gemiddelde, en Chinese Nederlanders staan bekend als “de meest succesvolle groep met een allochtone achtergrond”.Shu Yanping wees erop dat dit aspect het resultaat is van de eigen inspanningen van het Chinese volk, het bereiken van hun doelen door hard werken, wijsheid en tegelijkertijd te profiteren van de goede omgeving van de Nederlandse samenleving.
Tegelijkertijd zijn de Chinezen niet alleen de begunstigden van de Nederlandse samenleving maar ook de deelnemers en bouwers. Ze zijn nooit afwezig in de grote familie- en gemeenschapszaken van de Nederlandse samenleving. “China en Nederland zijn als onze ouders. Ons geluk en onze oogst zijn gebaseerd op de vriendelijke uitwisselingen tussen de twee landen”, zei Shu Yanping.Hij zei dat de Nederlandse Chinezen met vertrouwen uitkijken naar de volgende 50 jaar. Hij citeerde het beroemde gezegde van de Nederlandse filosoof Erasmus: “Zolang de pot nog op het vuur staat, zal vriendschap altijd bestaan.” Hij zei: De Nederlandse Chinezen zijn bereid brandhout te zijn en het vuur van vriendschap tussen China en Nederland te laten branden.Bij de culturele voorstelling presenteerden de Nederlandse en internationale studenten en Nederlandse vrienden een prachtig audiovisueel feest en componeerden zongen ze een lied over de Chinees-Nederlandse samenwerking.Er waren zowel Chinese als westerse uitvoeringen van muziekinstrumenten, vechtsporten en Tai Chi-uitvoeringen, evenals moderne zang en dans. Er waren niet alleen beroemde Nederlandse zangers die liedjes in het Chinees zongen, maar ook Chinezen die Nederlandse liedjes in het Chinees zongen.
Deze theatervoorstelling maakt deel uit van een reeks activiteiten voor de overzeese Chinese gemeenschap in Nederland ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum de van diplomatieke betrekkingen tussen China en Nederland. Er zullen ook evenementen plaatsvinden die de Chinezen zullen organiseren om de samenwerking tussen deze 2 landen te vieren. Beide landen kijken uit naar een mooie lange toekomst met elkaar en hopen dat deze samenwerking nog lang standhoud.