Het eerste hotpot restaurant van Den Haag! Dit is het verhaal van Vulcan

Waarom ben je met jouw Hot Pot restaurant in Den Haag begonnen?

Ik heb 江湖 (Vulcan) geopend in 2019 toen er nog geen restaurants in Nederland waren die alleen Hot Pot serveerden. Tot op het heden focussen wij ons nog steeds alleen maar op Hot Pot. De reden dat ik een Hot Pot restaurant ben begonnen is omdat ik vind dat Hot Pot de Chinese cultuur en keuken mooi kan representeren. China is een erg groot land met veel verschillende bevolkingsgroepen en een lange geschiedenis. Hierdoor verschilt de keuken van China per gebied en bevolkingsgroep maar Hot Pot is iets dat door heel China te vinden is. Je kiest zelf de soep, wat je in de Hot Pot wil koken en de sausjes waarmee je het eet. Als je in China met een groep vrienden of collega’s gaat eten kan je niet fout gaan met Hot Pot. Je kunt het eigenlijk vergelijken met mensen in Nederland die al snel naar een all-you-can-eat restaurant gaan met een grotere groep.

Toch zijn er veel verschillende categorieën te onderscheiden in de Hot Pot wereld. In het Noorden van China wordt Hot Pot vooral gegeten met sauzen van sesampasta en gefermenteerde bonen. Terwijl in de Sichuan streek de Hot Pot vooral wordt gegeten met een saus van sesamolie en knoflook. Daarnaast eten mensen uit de Guangdong streek hun Hot Pot met shacha saus en stoppen ze veel kruiden in de soep zodat dit een medische werking voor het lichaam heeft.

Laat je niet verbazen, maar de oudste Hot Pot pannen die zijn gevonden dateren al van meer dan 2000 jaar geleden. Chinese geschiedenisboeken tonen ook aan dat Chinese inwoners al Hot Pot aten in de periode van Lente en Herfst (770 voor Christus tot 221 voor Christus). Aan de andere kant is het ook niet heel moeilijk in te beelden, ook in Japan is het eerst gevonden kookwaar een Sukiyaki geweest en in Europa zijn veel fonduepannen gevonden.

Waarom heb je jouw restaurant 江湖 (Vulcan) genoemd? Heeft dit een speciale betekenis?

Er is een bekend Chinees gezegde ‘Waar mensen zijn, daar izijn 江湖’ (有人的地方就有江湖). 江湖rivieren en meren. Ik heb dit gezegde gebruikt en heb het veranderd naar ‘Waar 江湖 is, daar is Hot Pot’. Hiermee wil ik zeggen dat mensen en Hot Pot met elkaar verbonden zijn door江湖 (Vulcan). Ik wil ook graag dat Vulcan een plek wordt waar mensen van verschillende culturele achtergronden met elkaar samenkomen. Er is een bekend gezegde in China wat luidt ‘Er is geen overeenkomst die niet gesloten kan worden tijdens Hot Pot, lukt het toch niet, moet je nog een keer samen Hot Pot eten.’

Hot Pot is voor veel Chinezen de smaak en herinneringen aan hun families. Volgens de Chinese cultuur is winter de beste tijd om Hot Pot te eten. Als het buiten sneeuwt zit je gezellig met je familie binnen samen te Hot Potten. Dit is te vergelijken met dat Nederlandse families in de winter graag samenkomen om te gourmetten. Er is ook een gezegde in China dat luidt als volgt :‘er is niks zo eenzaam als Hot Pot in je eentje te eten.’. Er zijn in Nederland steeds meer Chinese studenten die de smaak van Hot Pot missen en ook hun moederland China.

Ik heb Vulcan geopend voor die mensen die China missen en voor Nederlanders die zich thuis voelen in de Chinese keuken. Sommige Chinese bedrijven houden hun zakelijke diners bij ons omdat ze in China altijd dit soort afspraken houden in Hot Pot restaurants. Er komen steeds meer Nederlanders bij ons restaurant. Vaak komen ze de eerste keer met Chinese vrienden, en later komen ze zelf ook met andere niet-Chinese vrienden. Hierdoor denk ik dat Hot Pot in Nederland nog veel populairder gaat worden.

Wat is de specialiteit bij Vulcan en hebben jullie speciale dingen die jullie aanbieden tijdens de winterperiode?

Wij hebben acht verschillende soepen waaruit je kan kiezen, dus klanten kunnen altijd een smaak vinden die bij hun past. Ook kan je bij ons je eigen ingrediënten meenemen voor in de Hot Pot als je niet op ons menu kan vinden wat je zoekt. Als jij bij wijze van spreken haring, kaas of een stroopwafel in je Hot Pot wil doen kan dat, het is mogelijk ik zou je alleen niet die ingrediënten aanraden!

Wat ik mijn klanten altijd aanraad is de lams ruggengraat Hot Pot (羊蝎子火锅). Deze winter hebben wij ook iets nieuws op het menu: dit zijn lamskoteletten met veel ingrediënten en kruiden (冬季滋补羊排锅). Een soep van lamsbasis is erg goed voor je lichaam in de winter, en de lamskoteletten zijn erg lekker.

最新的文章

相关文章